Pensionerad lärare pastorns chef

Bo Wingård var under över 40 års tid lärare i Sv/En och tidvis skolledare på Frejaskolan, där många mött honom i dessa roller. Bo med statsministern vid spadtaget för nya stationenAndra har stött på honom i politiken, där han under 2005-2010 t o m fick förtroendet att vara ordförande i kommunfullmäktige, eller som kommunsamordnare för Världens barn-insamlingen.

Men parallellt med detta är han också ordförande i Ådalskyrkan, dvs chef för både pastorn och Förskolan Grinden.

Hur har du lyckats hinna med allt det här?

- Bra marktjänst och inga småbarn hemma har varit viktiga förutsättningar. Sen har jag väl ganska lätt för att analysera läget, formulera mig, effektivisera tillvaron och inte minst prioritera - så nu som pensionär har jag många olästa böcker kvar! Plus fem barnbarn att leka med ibland!

- Det var väl först sedan våra fyra barn växt upp lite som jag på allvar kom med i kyrkans ledning, först i pingstförsamlingen Filadelfia och därefter i Ådalskyrkan, när vi gick samman till en församling år 2003.

Så du är gammal pingstvän?

- Jag växte upp i Stockholm, där jag fram till flytten till Gnesta julen 1972 var med i den stora Filadelfiakyrkan, och självklart är jag präglad av det, inte minst av musiklivet, för jag spelade althorn i härliga orkestrar och fick vara med på både turnéer utomlands och radio- och skivinspelningar. Men sånt blev det tvärstopp för när jag flyttade hit. Fast istället fick min fru Barbro och jag många nya vänner i alla de tre frikyrkoförsamlingar som nu gått samman till Ådalskyrkan.

- Under de år vi bott här har det hänt mycket inom kristenheten i Sverige, både positivt och negativt, men vad jag nu kan märka är att vi gått från avkristning till kristning i vårt en gång så sekulariserade och materialistiska Sverige. Det kanske inte är något alla märker så tydligt, men när jag berättar om vad min kristna förankring får betyda för mig i vardagen - inte minst när jag mött svårigheter av olika slag* - så lyssnar folk på ett annat sätt nu. Det finns en annan öppenhet för att "det är något bortom bergen" som Dan Andersson uttryckt det.

- Under 2013-14 fick jag för första gången vara med vid en Alpha-kurs som min fru höll i, och när det blir dags för nästa kurs, vore det roligt att få välkomna sådana jag mött i mina andra roller till vår kyrka. I bästa fall borde jag väl kanske kunna stå som garant för att man inte behöver stänga av hjärnan för att känna sig hemma där. Tänk vad många missuppfattningar det finns om vad det innebär att vara kristen idag! Det vore kul att få vara med och förklara lite mer på djupet, avslutar gamle skolräven Bo Wingård med ett leende.

* Om du klickar på Bos ansikte, kan du få veta lite om vad som hände 2011, när hans yngsta dotter plötsligt avled. Då såg han inte lika glad ut, men på ett märkligt sätt fick han uppleva hur Gud bar genom sorgen.